Mika Väyrynen kritisoi Veikkausliigan tuomarointia – apua tarvitaan kehittyvään suomalaiseen jalkapalloon

Mika Väyrynen kritisoi Veikkausliigan tuomarointia – apua tarvitaan kehittyvään suomalaiseen jalkapalloon

Veikkausliigan uusi kausi on vasta pyörähtänyt käyntiin, mutta tuomaritoiminta on jo ehtinyt nousta kuumaksi puheenaiheeksi. Entinen Huuhkaja-tähti Mika Väyrynen ei säästellyt sanojaan, vaan otti asian suoraan esille somessa. X:ssä (eli entisessä Twitterissä) hän julkaisi tiukasti linjaavan päivityksen, joka räjäytti keskustelun käyntiin heti kättelyssä.

Ilveksen punainen kortti sytytti kipinän

Kaikki sai alkunsa sunnuntaina pelatusta ottelusta, jossa Ilveksen maalivahti Otso Virtanen sai suoran punaisen vain viiden minuutin pelin jälkeen. Hidastuksia katsellessa moni huomasi: Virtanen vaikutti osuvan enemmän omaan pelikaveriinsa kuin vastustajaan. Tämä herätti kiivaita kysymyksiä siitä, oliko ulosajo oikeasti ansaittu.

Väyrysen viesti oli selkeä

Mika Väyrynen tiivisti kantansa terävästi:

”4-5 kierroksen jälkeen jo aika selvää, että Veikkausliiga-tuomarit tarvitsevat apua. Tai sitten hyväksytään, että hekin tekevät virheitä. Isojakin.”

Keskustelu tämän jälkeen lähti kunnolla liikkeelle. Some täyttyi nopeasti mielipiteistä, ja näkemykset jakautuivat kahteen leiriin: puolustajiin ja kriitikoihin.

  • Teemu Heikkilä muistutti, että virheitä sattuu luonnollisesti jalkapallossa – olivatpa tuomarit sitten Palloliiton hiaceilla tai ilman.
  • Rami Viippola puolestaan veti vertauksen mutasarjojen kokemuksiinsa, joissa tuomarit ja pelaajat olivat suurin piirtein samalla tasolla – iloineen ja murheineen.

Laajempi ongelma: mistä kiikastaa?

Väyrysen avaus avasi jälleen suuren kysymyksen: miten erotuomaritoimintaa voisi Suomessa kehittää? Nykyisellään Veikkausliiga ei käytä VAR-teknologiaa, joka toimii monissa Euroopan huippusarjoissa apuna tarkkojen päätösten tekemisessä. Ilman teknistä tukea tuomarit joutuvat luottamaan pelkkään inhimilliseen arvioonsa – ja silloin virheitä tulee.

Kuten Väyrynenkin vihjasi: vaihtoehtoja on kaksi. Joko tarjotaan tuomareille lisää apua, tai hyväksytään, että erehdykset kuuluvat peliin, myös pillipiipareilla.

Miten toimintaa voisi parantaa?

Parannuskeinoja olisi tarjolla melko yksinkertaisilla askelilla:

  • Lisää koulutusta ja sparrausta tuomareille. Ei kertakursseja vaan pitkäjänteistä kehitystyötä.
  • Tekniikka avuksi, edes pienemmässä mittakaavassa. Jos täysi VAR on liian kallis, kevyempi videotuomarijärjestelmä voisi olla hyvä ensiaskel isoimmissa otteluissa.
  • Kulttuurin muutos – virheet eivät saa olla häpeä, vaan mahdollisuus yhteiseen oppimiseen ja avoimeen keskusteluun pelaajien, valmentajien ja tuomareiden välillä.

Isompi kehityskuva: suomalaisen futiksen nousu

Parempi tuomaritoiminta on osa isompaa kokonaisuutta. Jos halutaan rakentaa laadukkaampi Veikkausliiga, tarvitaan sekä parempia pelaajia että toimivampaa kentän laidalla tapahtuvaa päätöksentekoa. Mika Väyrysen avaus toi esiin tärkeän huomion: ilman kokonaisvaltaista kehitystä edes loistavat ottelut eivät kanna hedelmää pitkällä aikavälillä.

Kevätkauden kohina enteilee vasta alkua. Jää nähtäväksi, saako Väyrysen esiin nostama kritiikki aikaan pysyviä parannuksia – vai unohtuuko koko keskustelu seuraavan pelipäivän kohokohtiin. Ja kysymys kuuluu:

Ottaisitko sinä tuomareille lisää teknistä tukea vai pitäisitkö kiinni jalkapallon inhimillisyydestä ja hyväksyisit virheet osana peliä?

Keskustelu jatkuu. Hyppää sinäkin mukaan!