Chelsean talousskandaali kuohuttaa UEFA uhkaa pelikielolla reilun pelin sääntöjen rikkomisesta
Chelsea FC on jälleen valokeilassa, mutta tällä kertaa huomio ei kohdistu sen kentällä nähtyihin suorituksiin, vaan kulissien takana kyteviin taloudellisiin haasteisiin. UEFA:n tutkinnan kohteena oleva lontoolaisseura saattaa kohdata vakavia seuraamuksia, jotka saattavat murentaa sen eurooppalaiset unelmat.
UEFA epäilee sääntörikkomuksia
Vuoden 2024 alussa The Times raportoi, että UEFA tutkii Chelsean toimia, joissa epäillään kiertäneen taloudellisen reilun pelin rajoja. Tarkemmin sanottuna kyse on siitä, että seura ilmoitti 235 miljoonan euron tulot myytyään naisjoukkueensa ja hotellikiinteistöjä BlueCo-nimiselle sisaryhtiölleen. Kirjanpidon mukaan nämä kaupat kuroivat umpeen muuten katastrofaalisen suuren tappion.
Kolmen vuoden aikana seura olisi ilman näitä järjestelyjä tehnyt tappiota 421 miljoonaa euroa, kun sallitun alijäämän yläraja on 200 miljoonaa euroa. UEFA:n mielestä nämä sisäiset siirrot saattavat olla keinotekoisia keinoja näennäisesti noudattaa sääntöjä.
Mahdolliset seuraukset – pelikielto ja sakot
UEFA ja Chelsea ovat nyt neuvotteluyhteydessä. Vaihtoehtoina voivat olla:
- Rahalliset sakot
- Kulujen rajoittaminen usean kauden ajaksi
- Pelikielto eurokilpailuista
Viimeinen vaihtoehto olisi erityisen karvas isku, sillä Chelsea taistelee parhaillaan Mestarien liigan osallistumispaikasta ja sijoittuu neljänneksi Valioliigassa. Kilpailu on kuitenkin tiukkaa, ja UEFA:n päätös voi kääntää kauden suunnan.
Ostoshimo ja huonot tulokset
Vuodesta 2022 lähtien Chelsea on käyttänyt lähes miljardi euroa pelaajahankintoihin uuden omistajansa Todd Boehlyn johdolla. Mukaan on tullut muun muassa:
- Enzo Fernández
- Moisés Caicedo
- Mykhailo Mudryk
Panostuksista huolimatta tulokset ovat olleet vaatimattomia. Ilman selkeää menestystä kentällä, taloudellinen logiikka alkaa ontua.
UEFA kiristää sääntöjään
Reilun pelin sääntely ei ainostaan pysy entisellään – se tiukkenee. Ensi kaudesta alkaen seurojen kokonaismenot pelaajapalkkoihin, siirtoihin ja agenttipalkkioihin eivät saa ylittää 70 prosenttia tuloista.
Tämä asettaa entistä suurempia paineita erityisesti niille seuroille, jotka ovat tottuneet suurkulutukseen. Chelsea on yksi niistä.
Seuraavat askeleet
UEFA:n tuomio Chelsean tapauksessa odotetaan julkaistavaksi toukokuun puolivälissä. Tapauksen merkitys ulottuu laajemmalle kuin yksi seura – se voi muokata tulevaisuuden rajoja ja ennakkotapauksia Euroopan seurajalkapallossa.
- UEFA voi käyttää tapausta esimerkkinä muiden seurojen varoittamiseksi.
- Chelsea yrittää mahdollisesti neuvotella sovintoratkaisun tai esittää rahoitussuunnitelman.
- Lopullinen päätös osoittaa, noudatetaanko sääntöjä – vai ovatko ne vain nimellisiä.
Pähkinänkuoressa
- UEFA epäilee Chelseaa reilun pelin sääntöjen kiertämisestä sisäisten siirtojen kautta.
- Ilman kiistanalaisia tuloja seura olisi ylittänyt sallitun tappiorajan yli 200 miljoonalla eurolla.
- Rangaistus voi nousta pelikieltoon asti, mikä vaarantaa osallistumisen eurokentille.
- Massiiviset investoinnit eivät ole vielä tuottaneet tulosta kentällä.
- UEFA tiukentaa sääntöjään merkittävästi tulevalla kaudella.
Viimeinen kysymys kuuluu: onko nyt se hetki, jolloin suuret seurat joutuvat noudattamaan samoja pelisääntöjä kuin kaikki muutkin? Jäämme odottamaan – ja seuraamme, miten Chelsea ja UEFA ratkaisevat tämän jännittävän kamppailun kentän ulkopuolella.